När det gäller alkoholmarkörer har vi hört att B-PEth ökar och CDT minskar, stämmer det?
Ja, flera laboratorier rapporterar det men även det totala antalet alkoholtester ökar. B-PEth är en svensk uppfinning. Prof Alling i Lund upptäckte markören på 80-talet.
Vad visar egentligen CDT resp B-PEth?
CDT är en biologisk markör som markerar hög konsumtion under längre tid. En osäkerhet finns dock då höga värden kan ha andra orsaker. Men genom att göra en noggrann utredning, kan man utesluta andra orsaker till höga värden.
B-PEth är säkrare på det sättet att alla som dricker alkohol visar ett förhöjt B-PEth värde, på det sättet fungerar B-PEth som bevis för att alkoholkonsumtion har förekommit. Det handlar bara om var man sätter gränsvärdet för olika nivåer av konsumtionen.
Sammanfattningsvis kan man säga att CDT visar när det finns en stor konsumtion och B-PEth bevisar minsta lilla alkoholkonsumtion.
Nästa steg är att man ska komma fram till gemensamma gränsvärden för B-PEth och ta reda på mer om eventuella avvikande reaktioner som förekommer.
Salivtester – är det säkert?
Karolinska blir nu det första svenska ackrediterade laboratoriet för att hantera salivtester. Generellt när det gäller salivtester är det viktigt att man har en säker provtagningsrutin, det finns en del problem med provtagningsprocessen när det gäller salivtester, t ex finns det möjligheter att ”fuska” genom att ha saker i munnen, det kan också vara problem med muntorrhet, man behöver en viss mängdsaliv för att ha ett säkert underlag för testet.
Vad är det senaste inom alkohol- och drogtester?
Att man har börjat använda utandningstester är det senaste! Karolinska har börjat att ta emot prover och har även ansökt om att bli ackrediterade. Utandningstester fungerar generellt för alla droger och har uppvisat goda resultat i vetenskapliga undersökningar. En nyligen vetenskapligt publicerad artikel om utandningstester blev en världsnyhet!
Klicka här för att läsa artikeln
Av Ingela Eriksson